Pótolhatja a pszichológusokat az AI? Megkérdeztük tőle!

Képes a mesterséges intelligencia kiegészíteni vagy akár kiváltani a pszichológusok és egyéb szakemberek munkáját? Ismerd meg az AI álláspontját!
Írta:

„Vajon szükség lesz még rám a jövőben?” Ezt a kérdést egyre több szakma képviselője teszi fel most magának vagy a munkahelyének. Bizonyos szakemberek teljesen jogosan aggódnak a munkájuk elveszítése és mesterséges intelligenciával való pótlása tekintetében. Az MI-rendszerek elvégre exponenciálisan fejlődnek és terjednek: egyre több és jobb program érhető el egyre olcsóbban egyre nagyobb tömegek részére. De vajon még a leginkább emberi foglalkozások is veszélyeztetettek? Cikkünkben ezzel a kérdéssel foglalkozunk.

A mesterséges intelligencia már széles kör számára elérhető

Aki puszta kíváncsiságból rákeres az AI-alapú szolgáltatásokra a neten, az már most számos izgalmas lehetőséget próbálhat ki (sokszor teljesen ingyen). A mesterséges intelligencia elképesztő ügyességgel tud vadiúj képeket és videókat generálni, már létező képeket és videókat manipulálni, fiktív történeteket és szakmai értekezéseket konstruálni, valamint a lehető legváltozatosabb kérdésekre is értelmes válaszokat és tanácsokat adni. Mindezt ráadásul elég olcsón (vagy akár ingyen), pillanatok alatt és lényegében bárkinek…

Egyáltalán nem alaptalan hát a félelem az emberi erőforrások gépekkel való helyettesítése tekintetében. Elvégre melyik tulajdonosnak, cégvezetőnek vagy más döntéshozónak ne érné ez meg? Ha nem is most vagy a közeljövőben, de néhány éven belül mindenképpen. Így a kérdés már csak az, hogy mely szakmák és munkakörök most a legveszélyeztetettebbek? Előbb-utóbb mindegyiknek vesznie kell vagy lesznek olyanok, amelyek végül túlélnek? És ha már itt tartunk: vajon mi a helyzet az egyik legemberibb foglalkozás, a lélektan művelőivel?

Milyen munkakörökben gyenge az MI?

Széles körben elterjedt nézet, hogy az „esszenciálisan humán” foglalkozások (mint amilyen a pszichológusoké is) sosem tűnnek el teljesen, sőt még csak nem is helyettesíthetőek kielégítően. Ebből a szempontból igen érdekes, hogy amíg az orvosok és a sebészek elméleti ismeretei és gyakorlati készégei például előbb-utóbb pótolhatóak lesznek gépekkel és szoftverekkel, addig az ápolók és a szociális munkások támogató és gondoskodó jelenléte már nem – vagy csak nagyon körülményesen.

Természetesen igaz ez a tanácsadókra, a pszichológusokra, a terapeutákra és a pszichiáterekre is. Nehéz azt feltételezni elvégre, hogy egy online vagy offline szoftver teljes egészében kiválthatná az ő egyébként is nehezen konceptualizálható és replikálható tevékenységüket. Ha tudják ugyanis az emberek, hogy nem egy érezni is tudó és élettapasztalatokkal is rendelkező, hús-vér lény ül velük szemben, akkor nagyon nehezen bíznak csak meg egy intelligens robotban (bármennyire hasonlítson is egy valós személyre).

Kiegészíti vagy kiváltja a szakembert az AI?

Na de mégis mi erről a mesterséges intelligencia véleménye? Ő vajon mit gondol: képes lesz helyettesíteni a képzett segítőket a jövőben? Úgy döntöttünk, hogy „személyesen” a ChatGPT-t kérdezzük meg ezügyben. Elvégre így fair, nem? Az AI (mindössze néhány másodperc „gondolkodást” követően) az alábbi válaszokat adta a kérdésünkre:

„A mesterséges intelligencia képes kiegészíteni és javítani a pszichológusok és a tanácsadók munkáját, ám valószínűtlen, hogy teljesen helyettesíteni fogja őket. Bár az MI-rendszerek képesek adatokat elemezni, információkat szolgáltatni, sőt bizonyos szintű támogatást vagy útmutatást is nyújtani, jelenleg nem rendelkeznek olyan szintű megértéssel, együttérzéssel és intuícióval, mint az emberek.

A pszichológiai és tanácsadói ülések márpedig gyakran olyan összetett érzelmekből, személyes történetekből és árnyalt interakciókból tevődnek össze, amelyek igen sok empátiát és alkalmazkodóképességet igényelnek. Az emberek oly módon képesek beleélni magukat mások helyzetébe, hogy azt a mesterséges intelligencia nem képes leutánozni teljes mértékben. Emellett a tanácsadó és a kliens között kialakult, autentikus kapcsolat is a fejlődési/gyógyulási folyamat szerves része, amely kölcsönös megértésre, bizalomra és rapportra épül, ám az MI ezt szintén elég nehezen teremti meg.

A mesterséges intelligencia azonban így is értékes szerepet játszhat a mentális ellátásban, mivel hasznos támogató eszközöket biztosít a szakemberek számára (pl. adatelemzést, személyre szabott kezelési ajánlásokat, sőt bizonyos esetekben virtuális üléseket is egy terápiás folyamatban). Ezek a technológiák segíthetnek a pszichológusoknak racionalizálni a munkájukat, így azok jobban összpontosíthatnak a tanácsadás azon aspektusaira, amelyek kimondottan emberi szakértelmet igényelnek (pl. a kapcsolatépítésre, az összetett érzelmek értelmezésére vagy a személyre szabott kezelésre).

Összefoglalva: bár az MI egyre jobban beépülhet a pszichológiai segítségnyújtásba, az még a technológia jelentős fejlődése mellett is valószínűtlen, hogy teljesen kiváltja majd a pszichológusokat és a tanácsadókat. A mesterséges intelligencia inkább kiegészíteni fogja csak a munkájukat, és javítani a mentális egészségügyi szolgáltatások minőségét és hozzáférhetőségét az érintettek számára.”

Nos, szakmai szempontból nézve elég nehéz vitatkozni ezekkel az érvekkel. Úgy tűnik, hogy a ChatGPT egyetért azzal az állásponttal, miszerint a segítő szakmák olyan specifikus kompetenciákat igényelnek, amelyek még az azokban kevésbé jártas emberek számára is kihívást jelentenek, nemhogy a gépeknek… Mindezek miatt joggal feltételezhetjük, hogy a pszichológusok munkája egy olyan kivételes terület, amelyet a mesterséges intelligencia nemcsak, hogy nem fenyeget, de talán még tovább is fejleszt majd a jövőben.

Bízunk benne, hogy cikkünk segít perspektívába helyezni a munkaerőpiac átalakulását! Amennyiben szakembereink támogatására a gyakorlatban is szükséged van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

AImesterséges intelligenciaMIpszichológia
Előző bejegyzés
A hajszától a lazításig: a modern munkamorál és ‘Lazy Girl Jobs’ trendje
Következő bejegyzés
Az AI potenciálja a munkaerőpiacon

A cikk szerzője

További cikkeink