Generációs Különbségek a Munkahelyen – Probléma vagy Lehetőség

Ismerd meg, hogyan lehet a különböző korosztályok egyedi tapasztalatait és képességeit kiaknázni Stan Phelps és Brian Doyle irányelvei alapján.
Írta:

A munkahelyi generációs különbségek vajon problémát vagy lehetőséget jelentenek? Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a különböző korosztályok egyedi tapasztalataiból és képességeiből? A cikk célja, hogy ehhez a válaszhoz hozzásegítse az olvasót azzal, hogy segít áttekinteni a generációk közti különbségeket és az ezzel kapcsolatos megközelítéseket. Mit is kínál a cikk?

  • Stan Phelps és Brian Doyle mátrixán alapuló praktikus irányelveket.
  • Az egyéni tényezők hozzáadott értékét.
  • Komplex szempontrendszert a generációs különbségek megértéséhez.
  • Többirányú megközelítést.

Generációs különbségek kezelése a munkahelyen: Kezdjük a sokszínűség megértésével!

A generációk közötti különbségek az idő múlásának és a társadalmi változásoknak a megtestesítői. Azonban ezek a különbségek gyakran okozhatnak problémákat a munkahelyen. Az Y generáció a digitalizált világban nőtt fel, míg a Z generáció már a virtuális térben találta meg otthonát. Ezzel szemben a Baby Boomerek a hagyományos értékek és munkaszokások iránti szeretetüket hozták magukkal. A munkahelyeknek ezt a gazdag generációs mozaikot kell kezelniük és kihasználniuk annak érdekében, hogy minden generáció egyedi képességeit és tapasztalatait kiaknázhassák.

Generáció fogalma

A generáció fogalma és annak hatásai régóta foglalkoztatják az antropológia, a szociológia és a szociálpszichológia kutatóit. A generáció vagy más néven kohorsz olyan emberek csoportját jelenti, akik hasonló korúak és hasonló társadalmi, történelmi tapasztalatokat szereztek életük során. Ezek a tapasztalatok jelentős hatással lehetnek gondolkodásunkra és viselkedésünkre.

Az öt generáció összehasonlítása és hatékony együttműködése

Ebben a cikkben azon öt generációt hasonlítjuk össze, akik manapság tevékenykednek a munkaerőpiacon:

  • Veteránok: 1923-1945
  • Boomerek: 1945-1963
  • X generáció: 1964-1984
  • Y generáció: 1985-1996
  • Z generáció: 1997 után

Stan Phelps és Brian Doyle „Gray Goldfish” című könyvében bemutatott mátrix alapján különböző generációk hatékony együttműködésére vonatkozó irányelveket találhatunk. Ezek a kategóriák jó irányadók lehetnek, és szempontrendszereket adnak, amelyek együttműködés elősegítésében játszhatnak fontos szerepet.

Generációs Különbségek a Munkahelyen - Probléma vagy Lehetőség - Assessment Systems Hungary - Modern HR megoldások a vállalatod sikereiért

Generációs különbségek: túlhangsúlyozva?

Számos kutatás szerint a generációs különbségeket gyakran túlhangsúlyozzák. Az egyéni és helyzeti tényezők jelentős szerepet játszanak a munkahelyi viselkedésben. Szerencsére, az Assessment Systems-nél rendelkezünk olyan eszközzel, amely segít megvizsgálni az egyéni tényezőket: a Hogan Személyiségteszt.

Hogan Assessment és generációs különbségek

A Hogan személyiségteszt az egyének jellegzetes gondolkodási, érzési és viselkedési mintázatait méri. Kutatásaik során azt találták, hogy ezek a tényezők nem különösebben érzékenyek a széles körű kulturális vagy környezeti hatásokra. Például a COVID-19 világjárvány hatással volt az emberek viselkedésére, azonban a Hogan által mért személyiségtényezőkben nem találtak különbségeket a COVID-19 előtti és utáni időszakokban.

Generációs különbségek vagy életkori különbségek?

Nem feltételezhetjük automatikusan, hogy ezek a különbségek kizárólag generációsak; ezek lehetnek akár életkori különbségek is. Egy valódi generációs különbség azt jelentené, hogy két generáció tagjai, ugyanabban az életkorban mérve, valamilyen szempontból jelentősen különböznek egymástól. Azonban kevés kutatás vizsgálta nagyszámú Baby Boomert és Z generációs tagot ugyanabban az életkorban.

Összegzés

A generációk közötti különbségek megértése és kezelése kulcsfontosságú a harmonikus és hatékony munkahelyi környezet megteremtéséhez, viszont fontos, hogy ennek ne tulajdonítsunk kizárólagos jelentőséget. Mint mindig most is fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az egyes megfigyelt viselkedéseket sosem önmagunkban, hanem többtényezős rendszerben kell megvizsgálni.

Hogan Club tag vagy? Akkor adunk valami pluszt: amennyiben érdekelne a Hogan saját kutatása a generációs különbségekről, úgy vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy többet megtudj róla.

Még nem vagy Hogan Club tag? Így válhatsz azzá: Hogan Certification Tréning

generációk
Előző bejegyzés
Mystery Show: Különleges Élmények Csapatépítésre
Következő bejegyzés
Az értelmes munka keresése: A munkahelyi elkötelezettség hiánya és a magyar perspektíva

A cikk szerzője

További cikkeink