A tudattalan munkastressz 8 fő jele

A munkastressz teljesítménycsökkenéshez, kiégéshez, és akár munkahelyelhagyáshoz is vezethet. Bemutatunk 8 jelet, ami segít időben felismerni.

Abban az esetben, ha egy dolgozó tartósan akadályoztatva van valamelyik célja elérésében vagy szükséglete kielégítésében, esetleg folyamatos nyomásnak van kitéve, úgy rövid időn belül jelentős frusztráció fog jelentkezni a testében. Ez aztán egy homályos elégedetlenség- és feszültségérzetként fog rápecsételődni az illető közérzetére, ám nem feltétlenül fogja elérni nála a tudatos szintet!

Az egyre fokozódó stressz mindezek ellenére számtalan módon testet ölthet az érintett viselkedésében – még akkor is, ha ő nem veszi azt észre. Mivel a frusztráció hosszú távon motiváció- és teljesítménycsökkenéshez, kontraproduktív magatartáshoz, kiégéshez, megbetegedéshez és/vagy munkahelyelhagyáshoz vezethet, nagyon is érdemes odafigyelnünk az alábbi „tünetek” jelentkezésére.

  1. Túlérzékenység / hiperszenzitivitás: A dolgozó különösen ingerlékeny és sértődékeny hangulatban van, emiatt egészen szokatlanul (pl. agresszívan) reagál minden kisebb nehézségre vagy kritikára.
  2. Visszacsúszás / regresszió: A dolgozó „visszaesik” egy korábbi fejlődési stádiumba, emiatt meglepően éretlen és gyermeteg viselkedésformákat mutat (pl. durcássá vagy komolytalanná válik a magatartása).
  3. Ellenségesség / negativizmus: A dolgozó nem tudatosan és szándékosan ugyan, de folyamatosan „szemben úszik az árral” (pl. cinikus vagy passzív-agresszív megnyilvánulásai vannak).
  4. Álmodozás / fantáziálás: A dolgozó képzeletben valósítja meg azon a szükségleteit és vágyait, amelyeket hosszú távon egyáltalán nem (vagy nem megfelelően) tud a munkahelyén kielégíteni.
  5. Ellensúlyozás / kompenzáció: A dolgozó teljesen más területeken elért sikerekkel (vagy azok megrögzött hajszolásával) próbálja orvosolni a munkahelyén megélt nehézségeit és kudarcait.
  6. Átvitel / konverzió: A dolgozó belső konfliktusai külső formákban: testi tünetekben (pl. krónikus fejfájásban) vagy bizonyos pótcselekvésekben (pl. túlzásba vitt dohányzásban) manifesztálódnak
  7. Menekülés / kilépés: A dolgozó nem képes az őt stresszelő dolgokkal foglalkozni többé, így hát egyre inkább kerülni próbálja a munkavégzést (pl. halogatni kezdi a feladatait, vagy felmond és végleg kilép).
  8. Beletörődés és közömbösség / rezignáció és apátia: A dolgozó magába fordul, és minden személyes kapcsolatot megszakít a főnökével és/vagy a kollégáival – erőtlen, kedvetlen, motiválatlan.

Ezen „viselkedéses anomáliák” ismeretében a munkaadók és a munkavállalók is könnyedén felismerhetik, ha valamelyik kollégájuk életében komolyabb érzelmi feszültség adódik. A már kialakult problémák enyhítéséhez ugyanakkor gyakran annyi is elég, ha kellően nyitottan és figyelmesen ülünk össze az érintettekkel beszélgetni.

Előző bejegyzés
Fedezd fel a jövő IT tehetségeit
Következő bejegyzés
A nárcisztikus vezetők 4 + 4 ismertetőjegye

A cikk szerzője

További cikkeink