DERÍTSÜNK FÉNYT A KOGNITÍV KÉPESSÉGEKRE.

Kognitív képességtesztek

Mivel világunk egyre bonyolultabbá és szellemileg megerőltetőbbé válik, nagyobb az igény azokra a munkavállalókra, akik rendelkeznek a szükséges belső forrásokkal ahhoz, hogy sikeresen kezeljék ezt a folyamatosan növekvő komplexitást. A kognitív képességtesztek eredményei még mindig az egyik legjobb előrejelzők az alkalmazottak kiválasztásában. A magas szintű korreláció a teljesítmény minősége és szintje között azt mutatja, hogy az egyén alábbi képességeiről határozott döntést lehet hozni: gondolkodás, érvelés, logika, problémamegoldás, tanulási képesség. Ezek a konstrukciók (amelyeket gyakran ‘g-faktornak’ neveznek) hosszú távon érvényes és stabil leírást adnak az egyénről, melyek mérése főleg nem-verbális módon történik.

A kognitív képességet vagy az általános mentális képességet (General Mental Ability (GMA)) leginkább a személyiségértékeléssel együtt használják annak érdekében, hogy pontosan megjósolhassák a munkavállaló munkaképességét és potenciálját. A kognitív felmérések különböző típusai alkalmazhatók a munkavállalók kiválasztásában, és az értékelés kiválasztása azon a kérdésen alapul, amelyekre a választ a vezető a jelöltekben keresi, figyelembe véve azon pozíció követelményeit, amelyet a szervezet igyekszik betölteni. Ezért a kognitív értékelések felmérhetik az általános mentális képességet, a logikai érvelést, az analitikai készségeket, az absztrakt érvelést, a numerikus képességeket, a verbális képességeket, a vizualizációs képességeket, a döntéshozatalt és az ítéletet, a feldolgozási sebességet, a tanulás sebességét és képességét stb.

Az ilyen felmérések használatának legfontosabb szervezeti előnye azon alkalmazottak felvételének a csökkenő költsége, akikben megvan a szükséges kognitív képesség és készség a munkájukhoz. Ezért használják a kognitív értékeléseket a szelekciós folyamatokban szűrési módszerként, vagy mint egy másik eszközt, amely további információt nyújt a jelölt tulajdonságairól.

Szeretné tudni, hogy az Assessment Systems hogyan segíthet a szervezetének a jelölt kognitív képességeinek feltérképezésében?

ELŐNYÖK

Minden általunk nyújtott kognitív értékelés számítógépes és online adminisztrálható

Több nyelven is rendelkezésre állnak, az eredmények nemzetközi vagy helyi nemzeti normáknak megfelelő skálázásával

A pontszámok és a riportok automatikusan generálódnak, és azonnal rendelkezésre állnak a teszt befejezését követően, ami gyors, költséghatékony és megbízható előrejelzést ad a jelöltek potenciáljáról és sikerességéről

Szeretne többet megtudni arról, hogy az Assessment Systems hogyan segíthet szervezetének a jelölt személyiségének és motivációjának felmérésében?

A kognitív képességek mérése a HR kontextusában általában azt jelenti, hogy mérni kell az általános mentális képességet (GMA), valamint gondolkodni és megtalálni a kapcsolatokat és a mintákat a verbális, numerikus és absztrakt/figurális információkban.

A kutatási eredmények szerint a GMA a legrelevánsabb teljesítménybecslő a munkakörnyezet széles skáláján belül, de különösen a komplexebbek között.

A GMA magában foglalja azokat a képességeket, melyek szükségesek a megfontoltsághoz, a tervezéshez, a problémamegoldáshoz, az absztrakt gondolkodáshoz, a komplex ötletek megértéséhez és a gyors, illetve a tapasztalati tanuláshoz. Az Assessment Systems olyan kognitív mérőeszközök használatát ajánlja, amelyek különbséget tesznek a kivételes mentális képességekkel rendelkező jelöltek között az úgy nevezett „plafonhatás” elkerülése érdekében, mely számos kognitív mérési eszköz korlátozása a vezetői és szakértői munkakörökben.

Share This